Ελεύθερνα

Δυο λόγια για το χωριό μας

Το χωριό μας αξίζει να το επισκεφθείτε λόγω της αρχαιολογικής του σημασίας καθότι υπάρχει αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος. Επίσης στην Ελεύθερνα δημιουργείται το νέο αρχαιολογικό μουσείο του νομού το οποίο απέχει μόλις 200μ. από την ταβέρνα μας.

Η Ελεύθερνα μία από τις 100 πόλεις της Κρήτης όπου το αρχικό της όνομα ήταν Σάτρα με παραλλαγές όπως Σάτυρος , στη συνέχεια μετονομάστηκε Απολλώνια . Το τελικό όνομα το πήρε από προσωνύμιο της θεάς Δήμητρας( Ελευθέρους-Ελευθερίνα-Ελευθούς )

Βρίσκεται ανατολικά από το Αρκάδι στους πρόποδες του Ψηλορείτη αλλά και σε απόσταση αναπνοής από την θάλασσα και το Ρέθυμνο . Προσφέρει στον επισκέπτη μια ευχάριστη διαδρομή με πλούσιο φυσικό κάλλος στα περιπατητικά μονοπάτια του Ε4, αλλά και στην ξενάγηση των αρχαιολογικών χώρων-μουσείου

Η πόλη λοιπόν αυτή με τον πολιτισμό που βγαίνει στην επιφάνεια αργά αλλά σταθερά με το τελευταίο εύρημα της θεάς μέλισσας όπου την κατατάσσει 10η ανασκαφή στον κόσμο με αξιόλογους καθηγητές , τον Νίκο Σταμπολίδη , Αθανάσιο Καλπαξή και Πέτρο Θέμελη μπορεί να δώσει στον επισκέπτη αξέχαστες στιγμές παραμονής στην Ελεύθερνα.

Γύρω από την περιοχή του χωριού μπορείτε να πάτε στην Ιστορική Μονή Αρκαδίου μόλις 6 χιλιόμετρα από την Ελεύθερνα. Δυτικά στα 9 χιλιόμετρα μπορείτε να δείτε την τέχνη της αγγειοπλαστικής στις Μαργαρίτες. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε το σπήλαιο του Μελιδονίου , τις εκκλησιές και τα μοναστήρια της περιοχής .